Brunkager – julen nærmer sig med hastige skridt

brunkager

Brunkager – her stukket ud med kageforme, men man kan også bare rulle en pølse og skære dem ud i papirstynde skriver

Julen er for længst rykket ind i supermarkeder og butikker. Og det varer ikke længe før den også rykker ind i mit køkken. Jeg fik aldrig lagt min brunkage-opskrift på bloggen sidste år, så jeg tænkte det var en idé og få den på nu.

Brunkager og vaniljekranse har altid været mine favorit julekager. Min franske grand-mère, Francoise laver de bedste vaniljekranse og jeg håber at lave et blogindlæg med hende og hendes vaniljekranse inden længe. I mellemtiden kan du læse om mine brunkager.

Sidste år, eller var det forrige, lavede jeg en dobbelt portion og pakkede i fine poser med bånd, som jeg gav til venner og bekendte, der inviterede til gløgg og æbleskiver i december – det kan varmt anbefales.

 

Ingredienser

250 g. smør
125 g. sukker
250 ml. lys sirup
75 g. mandler
1 tsk. stødt nelliker,
1,5 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme
7 g. potaske
500 g.  hvedemel
Skal  af en appelsin
Lidt salt

 

Fremgangsmåde

Smut mandlerne og hak dem ’mellemgroft’ – mere end til risalamande, mindre en til mandelmel!

Smør, sukker og sirup opvarmes over middel varme til kogepunktet.

Gryden flyttes over på køkkenbordet  og køles lidt ned – til en ca. 70-80 grader.

Krydderier, hakkede mandler, revet appelsinskal og potaske hæles i den varme sukkermasse og stilles til side til den er lunken.

Derefter røres mel i.

Når dejen er helt afkølet formes den til pølser på ca. 4 cm i diameter. *

Pak dem ind i husholdningsfilm og læg i fryseren natten over.

Dagen efter:

Tænd ovnen på 170 grader.

Pølserne tages direkte fra fryseren og skæres i skiver ag ca. 2 mm.

Bag brunkagerne ved 170 grader i ca. 5-6 minutter.

Lad kagerne køle helt af og opbevar dem i en lufttæt dåse/beholder.

God fornøjelse og bon appetit

*Tip

At rulle dejen som en pølse og skære dem i skriver at klart det nemmeste. Men det sjoveste resultat kommer hvis du stikker kagerne ud i sjove former. Det tager betydelig længere tid, men er også rigtig hyggeligt, hvis man er flere om julebagningen.

I så fald, køles dejen ned i køleskabet natten. Dagen efter rulles dejen ca. 2 mm flad og stikkes ud med kageforme.

Share Button
Skriv en kommentar