Kakaosmåkager med fleur du sel, samt noget om salt og chokolade, karamel

Jeg har igennem den seneste puslet med en småkageopskrift med kakao og fleur de sel. Det tog lidt tid, men jeg er endelig kommet frem til den rette mængden af salt og kakao. Så her er den: opskriften på kakaosmåkager med fleur du sel:

Syndinge kakaosmåkager med fleur du sel - HAPS!
Syndinge kakaosmåkager med fleur du sel – HAPS!

Det er næsten gået hen og blevet en dårlig joke, det der med chokolade og salt. For ti år siden var det der med at tilføje en smule salt i de søde chokoladeretter noget der kun skete i store fine restaurantkøkkener og hos folk der virkelig eksperimenterede i køkkenet. Men så skete der et eller andet og pludselig var saltet chokolade og karamel den helt store trend – lidt som det lakrids de seneste to år har ‘revolutioneret’ dessertkortet og man nærmest ikke kan få en dessert med hvid chokolade i dag uden et strejf af lakrids på den ene eller anden måde.

Det er okay. Jeg er faktisk ret tosset med det (og har altid været det) både det med saltet og det med lakridsen.

Saltet, ved vi jo alle sammen, er med til at fremhæve smagen af en given råvare. Og lige med chokolade (og karamel for den sags skyld), har et strejf af salt den fremragende effekt, at det bryder sødme. Det er sgu smart!

Jeg har selv arbejdet med saltet karamel og chokolade i flere opskrifter, blandt andet i min kakaomacaron med saltet karamel og i Mammies chokoladekage, hvor jeg, modsat min oldemor, putter fleur du sel i chokoladeglasuren.

Hvilket salt skal man så bruge til de saltede søde retter? Jeg var typen, som i mange mange år, fnøs når folk købte salt i dyre domme. For egentligt syntes jeg, at salt er sgu da bare salt. Men som madgenet i mig er vokset har jeg fået en ret skarp mening om salt. Jeg opererer med to slags salt i mit køkken. Helt almindelig groft køkkensalt (den billige fra Netto) og fleur du sel. Førstnævnte bruger jeg i min almindelig madlavning. Jeg infusere det med chili, herbes de provence eller garam masala, som bruger som ’tilbehør’ til forskellige retter. Den anden type salt, fleur du sel, betyder saltet blomst og er skrøbeligt havsalt, som dannes på overfladen af saltbassinerne. Smagen af salt er mere intens og saltets struktur er mere svag.

Nå, det blev til en lang smøre om salt. Og grunden til det kommer her. Jeg har igennem den seneste puslet med en småkageopskrift med kakao og fleur de sel. Det tog lidt tid, men jeg er endelig kommet frem til den rette mængden af salt og kakao. Så her er den: opskriften på kakaosmåkager med fleur du sel:

 

Ingredienser:

200 g brun farin
125 g smør
1 æg (m)
1 tsk. bagepulver
190 g hvedemel
25 g kakaopulver af kvalitet – Jeg bruger Valrhonas kakaopulver som er 100% kakao og fås i bl.a. Irma
75 g mørk chokolade på 70 %
1 -1,5 tsk. fleur du sel (eller 1,5-2,5 tsk. havsalt)

Fremgangsmåde

Rør brun farin og smør sammen til en ‘lysere’ og luftig massen.

Slå ægget ud, og rør det i. Hak chokolade halvfint og rør det i dejen.

Bland mel, bagepulver og kakaopulver sammen i en skål og rør det i dejen sammen med saltet. Hvor meget salt der skal i, er lidt en smagssag. Så jeg vil foreslå at du starter med en teske salt, smager på dejen og derefter bestemmer om der skal mere salt. Der er også forskel om du bruger havsalt eller fleur du sel, da det salter på to forskellige måder. Så prøv dig frem. Personligt bruger jeg 1 1/2 teske fleur du sel.

Når dejen er ældet godt sammen rulles den til en pølse på cirka 4-5 cm i diameter. Pølsen vitawarppes og lægges på køl i 45 min.

Tænd ovnen på 200 grader C.

Skær skiver af dejpølsen af cirka 3-5 mm. og læg på bagepladen.

Bag småkagerne på midterste rille i ovnen i 5-8 minutter. Hold øje med dem, lige pludselig går det stærkt.

Lad dem køle af på en rist i 10 minutter, før du sætter tænderne i dem.

God fornøjelse og bon appetit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.