Tarte Tatin – en omvendt æble tærte

 

En klassisker i den franske dessertkøkken

En klassisker i den franske dessertkøkken

 

Denne tærte så dagens lys hos søstrene Tatin, der i begyndelsen af 1900 tallet drev kroen La Motte Beuvon. Det drejer sig om en omvendt tærte, i hvilken æblerne bliver bagt under et låg af dej. Når den skal serveres, vendes den ud på serveringsfadet med bunden i vejret, og endnu en gang velsigner man disse søstre Tatin for dette håndelag, der i dag er kendt over hele verden.

 

Ingredienser (8 personer)

Ca. 5 madæbler
1/2 citron
150 g. rørsukker
50 g smør
2 plader butterdej

Crème Chantilly:

1 1/4  dl. piskefløde
125 g. crème fraiche 38 %,
Korn af 1/4 stang vanilje
Fint revet skal af ½ lime eller citron
lidt flormelis

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen til 200 grader.

Skræl æblerne, vend dem i citronsaft og skær dem igennem på langs (fra stilken og ned igennem æblet). Fjern stilk og udhul kernehuset med en teske.

Smelt sukker til karamel på en teflon pande. Tilsæt smørret under omrøring. Læg de halve æble tæt op ad hinanden oven på karamellen med den buede side nedad.

Tryk butterdejen sammen og rul den ud til en rund plade, der er af samme størrelse som panden.  Læg dej pladen ovenpå æblerne så de går helt ud til kanten af panden.  Rul stanniol på pandens håndtag for at beskytte det under bagningen. Bag tærten ved 200 grader i ca. 30 minutter indtil den er gylden brun. Vend den straks på serverings fad.

Fremgangsmåde Crème Chantilly:

Pisk fløden og crème fraiche til skum sammen med vanilje korn. Tilsæt lime skal og smag til med flormelis. Server tærten lun. Skær et styk på tallerken og læg en skefuld crème Chantilly.

Tip!

I stedet for crème Chantilly kan du vælge at servere tærten med vanilje is, cremefraiche eller græsk yoghurt til.

God fornøjelse og bon appetit

Share Button
Skriv en kommentar