Boeuf Bourguignon med brøddumpling

Boeuf Bourguignon er en ægte fransk klassiker, der passer perfekt her i de kolde vintermåneder. Det er en af de retter, der gør mig stolt af mit franske ophav. Og en en af de retter jeg laver, hvis jeg skal imponere lidt. Det er fakstisk ikke en svært ret at give sig i kast med, men det er en ret som kræver tid og tålmodighed – kærlighed.

Boeuf Bourguignon
Boeuf bourguignon med lækre gyldne og sprøde dumpling

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide simremad. Simremad har den fordel, at det langt hen ad vejen passer sig selv- og imens får smagen mulighed for udvikle sig som bare pokker. Simremad er perfekt til kolde vinterdage, hvor man bare trænger til masser af smag og varme.

Og denne råkolde og solskinstomme januar har i den grad givet trang til smag og varme. Derfor lavede jeg en Boeuf Bourguignon en lørdag i januar, hvor alt var trist, gråt og koldt.

Boeuf Bourguignon er en ægte fransk klassiker, der passer perfekt her i de kolde vintermåneder. Det er en af de retter, der gør mig stolt af mit franske ophav. Og en af de retter jeg laver, hvis jeg skal imponere lidt. Det er faktisk ikke en svært ret at give sig i kast med, men den kræver tid, tålmodighed og ikke mindst kærlighed.

 

dumpling
Dumpling lavede på daggammelt brød og hakket persille

 

Ingredienser til 4 personer

Boeuf Bourgiugnon:
1 kg. okseskank/okseinderlår i tern af 5×5 cm
150 g. god bacon i tern af 2×2 cm
4 skalotteløg
3 fed hvidløg
150 g.  perleløg (jeg bruger frosne, det virker fint)
250 g. små champignon (eller halverede store)
2 gulerødder
suppevisk (persille, timian, laurbærblad, porretop)
6 dl. bourgogne rødvin
6 dl. kalvefond
olivenolie
hvedemel
sukker, salt og peber

Dumpling:
200 g. daggammel brød med en god skorpe
2,5 dl. mælk
1 håndfuld bredbladet persille
1 æg
1-3 spsk. hvedemel
1 knsp. muskatnød
salt og peber
smør til stegning

 

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 150 grader.

Vend kødet i mel. Skær gulerødderne i stykker af 3 cm og hak løg og hvidløg relativt fint.

Varm olivenolie i en støbejernsgryde og brun kødet af på alle sider. Lad være med at putte alt kødet ned i gryde på en gang. Denne ret kræver tid og tålmodighed (og kærlighed!), så brun kødet af flere omgange.

Steg derefter bacon af i gryde, tag den op og læg den til side sammen med kødet. Steg løg, hvidløg og gulerødder i olivenolie til løgene er gyldne.

Kom nu kød og bacon tilbage i gryden og tilsæt rødvin og kalvefond, så det dækker (spæd evt op med til vand). Rør rundt og skrab eventuelle fastbrændte stumper i bunden fri for det give ekstra smag til retten. Læg låg på  gryden og stil den i ovnen i 3 timer.

I mellemtiden tilberedes brøddumplingene. Skær brødet i tern af 1-2 cm og læg dem i en skål. Bring mælken i kog og hæld den over brødet. Rør eventuelt lidt rundt, så væden opsuges jævnt. Lad det trække i 20 minutter.

Hak persillen og kom det ned til brødblandingen sammen med salt, peber og muskatnød. Tilsæt ægget og 1 spsk. mel og rør rundt. Dejblandingen skal være fugtig, men det må ikke klistre for meget.  Tilsæt mere mel, hvis blandingen er for våd.

Gør dine hænder våde, så dejen ikke klistrer når du skal forme dine dumplings. Tril en klat dej til en kugle på størrelse med en golfbold. Gentag til al dejen er brugt. Opbevar de ubagte dumpling på køl til de skal steges.

Når din kødgryde har fået 2 timer og 40 minutter i ovnen tilsættes champignoner og gryden sættes tilbage i ovnen de resterende 20 minutter.

Nu er det tid at stege din dumpling. Smelt en god klat smør på panden og steg dine dumpling et par minutter på hver side ved middelvarme. Dumplingene skal være gyldne og sprøde.

Tag kødgryden ud af ovnen og smag retten til med salt, peber og sukker. Du kan eventuelt sætte dumplingene i ovnen, mens du smager til, så de kan holde sig varme på ovnens eftervarme.

Pynt retten med lidt hakket bredbladet persille og server med dine dumpling.

God fornøjelse og bon appetit

Tip:

Du kan forberede både retten og de ubagte dumpling dagen i forvejen. I så fald kan du varmen kødgryde op i komfuret og tilsætte champignoner 15-20 min før retten skal serveres. Hvis du vælger denne løsning, er de vigtigt at du holder øje med retten mest den opvarmes, den må nemlig ikke bulderkoge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.