Kastanjerisotto – lækker, cremet og dødnem at lave…

Det kræver opmærksomhed at lave risotto, men det tager hverken lang tid eller er svært. Hemmeligheden i en god risotto ligger i at komme den varme fond i lidt efter lidt, mens man rører i gryden med en træske.
Og så skal man naturligvis bruge de rigtige ris. Risotto laves på korte ris, der kan optage store mængder væske. Der findes tre sorter: Arborio, som er den lettes tilgængelige og mest velkendte. Carnaliroli, som er den dyre og vialone nano, som giver den mest cremede risotto. Det er lidt en smagssag – personlig veksler med arborio og vialone nano. Jeg bruger arborio, når jeg vil lave en tæt og mættede risotto, som skal spise alene og viaolone nano, jeg severes risottoen som et tilbehør til noget andet.

Lækre bagte kastanjer lige til risottoen
Lækre bagte kastanjer lige til risottoen

Af en eller anden grund tror mange, at risotto er svært at lave. Det er noget pjat!

Det kræver opmærksomhed at lave risotto, men det tager hverken lang tid eller er svært. Hemmeligheden i en god risotto ligger i at komme den varme fond i lidt efter lidt, mens man rører i gryden med en træske.

Og så skal man naturligvis bruge de rigtige ris. Risotto laves på korte ris, der kan optage store mængder væske. Der findes tre sorter: Arborio, som er den lettes tilgængelige og mest velkendte. Carnaliroli, som er den dyre og Vialone Nano, som giver den mest cremede risotto. Det er lidt en smagssag – personlig veksler med Arborio og Vialone Nano. Jeg bruger Arborio, når jeg vil lave en tæt og mættede risotto, som skal spise alene og Viaolone Nano, jeg servere risottoen som et tilbehør til noget andet.

Den følgende opskrift er på en kastanjerisotto, som jeg mest lave på Arborioris og spiser alene.

God fornøjelse og bon appetit

Ingredienser til 4 personer

250 g friske afskallede kastanjer (eller 200g vakuumpakkede)
9 dl grøntsagsfond
50 g usaltet smør
1 spsk. olivenolie
8 skalotteløg
1 fed hvidløg
275 g Arborio risottoris
1 dl hvidvin
75 g parmesan
bredbladet persille
salt og peber

 

Fremgangsmåde:
Afskal kastanjerne: klip et krydssnit i den spidsede ende af de friske kastanjer og bag i en bradepande ved 180 grader i ca. ½ time (eller til de åbner sig). Lad dem køle lidt af, så du kan holde om dem, pil dem og hak dem groft.

Varm fonden til lige under kogepunktet og hold den varm. Varm smør og olie i en tykbundet gryde. Tilsæt hakkede skalotteløg og hvidløg og lad det simre i et par minutter ved middelvarme. Løgene må ikke tage farve. Kom risene i og rør med en træske til de er dækket af fedtstof. Når risene har fået en glasagtigt farve (efter ca. et minut) hældes vinen over og der røres til den er helt opsuget.

Tilsæt derefter en 1 dl fond og lad det simre under omrøring til det er opsuget. Tilsæt de hakkede kastanjer og fortsæt så med at tilsætte fond lidt efter lidt under omrøring til al væden er opsuget og risene er møre.

Tilsæt den friskrevet parmesan, hakket persille og smag til med salt og peber. Rør godt, tag gryden af blusset og lad risottoen hvile under låg i ca. to minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.