Brioche – det perfekte brød til morgenmaden den 1. januar

Nytårsdag plejer jeg mine tømmermænd med en skive brioche med cremet røræg, en skive røget laks og drysset med purløg. Det smager så engelene synger og man glemmer straks hovedpine og moralske tømmermænd. Det er den perfekte starte på det nye år.

brioche
brioche
En skive af dette brød med cremet røræg og røget laks, så er lykken gjort.

Jeg har efterhånden gjort det til til min egen lille nytårstradition at bage brioche nytårsaftensdag, som jeg kan forkæle mig selv med nytårsdag til skihop og tømmermænd.

Brioche er en franks klassiker og hemmeligheden bag den gode brioche er, som i så mange andre franske klassikere, massive mængder af smør.

Nytårsdag plejer jeg mine tømmermænd med en skive brioche med cremet røræg, en skive røget laks og drysset med purløg. Det smager så engelene synger og man glemmer straks hovedpine og moralske tømmermænd. Det er den perfekte starte på det nye år.

Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvor min opskrift er fra, for den har stået i min notesbog i efterhånden rigtig mange år. Men jeg kan se at den ikke er meget anerledes end opskriften fra Larousse Gastronomique, så mon ikke jeg har fået den af en familiemedlem, som har den derfra. 

 

Ingredienser  (1 stk brød eller 12 boller)

15 g gær
1 spsk. lunkent vand
50 g rørsukker
1/4 tsk salt
2 spsk. lunkent mælk
1/4 tsk safran
250 g hvedemel
2 æg (m)
225 g smør
1 æg pensling

 

Fremgangsmåde

Rør gæren i ud vandet og sæt blandingen til side 5 minutter.

Imens varmes mælken op til den er lunken og safran, sukker og salt tilsættes.

Tilsæt gærblandingen i mælken og derefter mel og æg, et af gangen.

Rør dejen i ca 8-10 minutter på røremaskinen til den er meget smidig.

Tilsæt nu smørret i små stykker under omrøring, lidt ad gangen og rør i 6-8 minutter til dejen er helt glat og glinsende. Det kan virke som dejen har svært ved at optage den store mængden smør, men vær tålmodig  og bliv ved med at røre, så vil dejen samle sig.

Lad dejen hvile i en skål tildækket med vitawrap et lunt sted i 2-3 timer til den har fået dobbelt størrelse.

Del nu dejen. Du kan vælge at lave 24 små brioche-boller eller to brioche brød.

Lad briocherne efterhæve i en time til halvanden et lunt sted.

Tænd ovnen på 175 grader.

Pensl briocherne med et sammenpisket æg og bag dem i ca. 20-25 min som brød eller ca. 10-15 min som boller til de er jævnt gyldne og hævede.

God fornøjelse og  bon appetit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.