
Jeg er ikke den store brødbager. For det første spiser jeg ikke særlig meget brød, og for det andet jeg ikke særlig god til at bage brød. Måske fordi jeg ikke gør det særlig ofte.
For et par år siden gav min fru moder mig en opskrift på et idiotsikker brød, som du læse om i indlægget ‘Godt brød, let at lave’. Jeg havde allerede justeret en del på den oprindelige opskrift som min fru moder gav mig i sin tid med ‘Godt brød, let at lave’. Men nu har jeg igen leget med opskriften og eksperimenteret med forskellige øl i brød.
Efter flere bagninger er jeg kommet frem til denne opskrift med Limfjordsporter. Porteren giver brødet en lækker blød og rund smag.
Ingredienser
100 g grahamsmel
525 g hvedemel
2 tsk. salt
2 dl lunken vand
1 Limfjordsporter (33 cl.)
en klump gær, ikke større end ært (det lyder ikke af meget, men du skal ikke bruge mere)
Fremgangsmåde
Bland stuetempereret Limfjordsporteren med det lunkne vand. Rør gæren ud i ølblandingen. Bland saltet sammen med melet og tilsæt melet med øl/gærblandingen til alt melet er vådt.
Brug en stor skål, så dejen har plads til at hæve. Dejen skal være våd.
Lad dejen hæve i 12 timer ved stuetemperatur. Når den har hævet færdigt, er dejen let, luftigt og fyldt med bobler.
Strø godt med mel ud på bordet og vend dejen ud. Dejen skal ikke ældes, men blot foldes tre gange.
Læg dejen i en ren skål, dæk med et viskestykke og lad den hæve yderligere to timer.
Sæt en tom støbejernsgryde i ovnen og varm ovnen op til 250 grader. Jeg bruger en Le Creuset stødejernsgryde, men man kan sagtens bruge en emaljegryde eller en stegeso.
Kom dejen ned i gryden, den må kun fylde gryden halvt op, da brødet hæver inde i gryden. Sæt låg på gryden og put den i ovnen.
Brødet skal bage i 30 minutter med låg på, derefter fjernes låget og brødet bages færdigt ved 200 grader i 15 minutter.
Når brødet er færdig vendes det ud af gryden og køles af i 20 minutter før servering.
God fornøjelse og bon appetit