
Julen er for længst rykket ind i supermarkeder og butikker. Og det varer ikke længe før den også rykker ind i mit køkken. Jeg fik aldrig lagt min brunkage-opskrift på bloggen sidste år, så jeg tænkte det var en idé og få den på nu.
Brunkager og vaniljekranse har altid været mine favorit julekager. Min franske grand-mère, Francoise laver de bedste vaniljekranse og jeg håber at lave et blogindlæg med hende og hendes vaniljekranse inden længe. I mellemtiden kan du læse om mine brunkager.
Sidste år, eller var det forrige, lavede jeg en dobbelt portion og pakkede i fine poser med bånd, som jeg gav til venner og bekendte, der inviterede til gløgg og æbleskiver i december – det kan varmt anbefales.
Ingredienser
250 g. smør
125 g. sukker
250 ml. lys sirup
75 g. mandler
1 tsk. stødt nelliker,
1,5 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme
7 g. potaske
500 g. hvedemel
Skal af en appelsin
Lidt salt
Fremgangsmåde
Smut mandlerne og hak dem ’mellemgroft’ – mere end til risalamande, mindre en til mandelmel!
Smør, sukker og sirup opvarmes over middel varme til kogepunktet.
Gryden flyttes over på køkkenbordet og køles lidt ned – til en ca. 70-80 grader.
Krydderier, hakkede mandler, revet appelsinskal og potaske hæles i den varme sukkermasse og stilles til side til den er lunken.
Derefter røres mel i.
Når dejen er helt afkølet formes den til pølser på ca. 4 cm i diameter. *
Pak dem ind i husholdningsfilm og læg i fryseren natten over.
Dagen efter:
Tænd ovnen på 170 grader.
Pølserne tages direkte fra fryseren og skæres i skiver ag ca. 2 mm.
Bag brunkagerne ved 170 grader i ca. 5-6 minutter.
Lad kagerne køle helt af og opbevar dem i en lufttæt dåse/beholder.
God fornøjelse og bon appetit
*Tip
At rulle dejen som en pølse og skære dem i skriver at klart det nemmeste. Men det sjoveste resultat kommer hvis du stikker kagerne ud i sjove former. Det tager betydelig længere tid, men er også rigtig hyggeligt, hvis man er flere om julebagningen.
I så fald, køles dejen ned i køleskabet natten. Dagen efter rulles dejen ca. 2 mm flad og stikkes ud med kageforme.