Dej til tærter – både søde og salte

Tips, gode råd og opskrifter til at lave tærtedej. Sidst jeg lave min famøse citrontærte, blev en god ven vældig imponeret over, at jeg havde lavet tærtedejen selv. Han brokkede sig over at tærtedej og i særdeleshed mørdej var så pokkers svært at styre og det fik mig til at skrive dette blogindlæg.

Sød mørdej - klar til ovnen og senere fyld
Sød mørdej – klar til ovnen og senere fyld

Jeg lavede for nyligt en Tarte au Citron til min søde bofælle, Nanna, på hendes fødeselsdag. Citrontærte med møjdejsbunden og marengs på toppen er efterhånden blevet min klassiker og venner og familie spørger ofte om jeg ikke vil lave den. Da jeg lavede den sidst var der en anden ven, som blev vældig imponeret over at jeg havde lavet tærtedejen selv. Han brokkede sig over at tærtedej og i særdeleshed mørdej var så pokkers svært at styre og det fik mig til at skrive dette blogindlæg.

Her kommer i række tips til at arbejde med tærtedej og længere nede opskrifttærtedej, både sød og salt.
God fornøjelse og bon appetit

1. Brug altid kolde ingredienser – helst direkte fra køleskabet. Jeg synes det gør det nemmere at arbejde med dejen hvis jeg bruger kolde råvarer. I bund og grund kompenserer det for mine varme hænder, når dejens bearbejdes.

2. Lad være og overarbejde dejen. Med det mener jeg, at man ikke behøver at ælte dejen til døde. Hvis man ælter en tærtedej for meget aktiverer man gluten i melet og det giver en hård tærte, frem for en lækker flagende og krummende tekstur. Så modsat brødbagning hvor det er vigtig at aktivere gluten i melet, skal en tærtedej arbejdes med så lidt som muligt.

Mørdejsbunde med henholdsvis, marinerede nektariner og creme patisserie og blåbær.
Mørdejsbunde med henholdsvis, marinerede nektariner og creme patisserie og blåbær.

3. Lad dejen hvile inden den rulles ud. Hvis dejen får lov til at hvile i en halv til en hel time i køleskabet er den nemmere at rulle ud. Det er igen gluten i melet som driller. Men hvis amn lave dejen hvile, vil gluten ‘slappe af’ og det vil give et bedre og flottere resultat.

4. Rul dejen ud så den passer til tærteformen. Det er ikke nødvendig at rulle dejen super tynd. Det er temmelig svært at arbejde med meget tynd tærtedej, hvis du ikke er øvet og min erfaring siger mig, at det sjovere at bage, hvis man gør det lettere for sig selv.

5. Sørg for at bordet og kagerullen er godt støvet ind i mel – uden mel dur bagehelten ikke. Jeg bruger personligt en rullepind, frem for en kagerulle. Simpelthen fordi jeg synes det nemmere at styre. Med en kagerulle kommer man ofte til at trykke dej flad, i stedet for at rulle den flad. Det er vigtigt, at man ikke trykke for hårdt, når man ruller dejen ud.

6. Når dejen er rullet ud i den rette størrelse og tykkelse, så rul dejen om rullen. Rul den da forsigtigt og ‘løst’ ud over tærteformen. Tril lidt af den overskydende dej sammen og brug dette til at forsigtigt at skubbe dejen på plads i formen. Jeg bruge lidt dej i stedet for fingrene, da man hurtigt kan komme til at lave hul i dejen lidt man bruger fingrene. Prik derefter dejen med en gaffel, for at undgå luftbobler i dejen, når det bager.

7. Bag dejen blind. At bage tærtedejen blindt betyder, at man dækker tærtedejen med staniol eller bagepapir og lægger bønner/kikærter (jeg har en bøtte med bagebønner, som jeg genbruger gang for gang) i formen for at holde dejen nede under bagningen.

Mørdej – sød

150 g smør
1 æg
300 g hvedemel
50 flormelis
½ stang vanilje
1 knsp. salt

Fremgangsmåde
Smørret smuldres i melet sammen med flormelis, vaniljesukker og salt. Tilsæt et æg og saml dejen. Lad mørdejen hvile i køleskabet i times tid, så er den nemmere at arbejde med dejen. Rul dejen ud med en kagerulle og læg den i tærteform. Det er helt klart en fordel at bruge den slags tærteform, hvor bunden kan løftes ud. Derefter bages tærte dejen blindt ved 220 grader i cirka 15 minutter. Fjern blindeklædet og bag tærtedejen yderligere 5 minutter.

Grov tærtedej – salt

100 g smør
100 g hvedemel
80 g grahamsmel
3 spsk. vand
1 knsp. salt

Fremgangsmåde
Smørret smuldres i melet sammen. Tilsæt vandet og saml dejen. Lad mørdejen hvile i køleskabet i times tid, så er den nemmere at arbejde med dejen. Rul dejen ud med en kagerulle og læg den i tærteform. Det er helt klart en fordel at bruge den slags tærteform, hvor bunden kan løftes ud. Derefter bages tærte dejen blindt ved 220 grader i cirka 15 minutter. Fjern blindeklædet og bag tærtedejen yderligere 5 minutter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.