Noget om pizza, pizzasten og pizzadej

Hjemmetlavet pizza lyder altid rigtig godt, men ofte bliver jeg lidt skuffet over kvaliteten af bunden. For hvor fyldet på en hjemmelavet pizza næsten altid er godt, så er bunden ofte ikke sprød nok og en smule kedelig. Sådan får man et godt resultat med hjemmetlavet pizza…

Min absolut favorit pizza. En hvid pizza med kartofler og rosmarin.
Min absolut favorit pizza. En hvid pizza med kartofler og rosmarin.

Hjemmetlavet pizza lyder altid rigtig godt, men ofte bliver jeg lidt skuffet over kvaliteten af bunden. For hvor fyldet på en hjemmelavet pizza næsten altid er godt, så er bunden ofte ikke sprød nok og en smule kedelig.

Rådet mod kedelig pizzabund er en bagesten og en god pizzadej.

Pizzasten eller bagesten fås i forskellige størrelse, former og kvalitet. Pris og kvalitet hænger jo ofte sammen, men jeg må indrømme, at jeg er gået efter den billige og jeg har været ganske tilfreds med resultatet. Jeg har hørt, at man også kan købe en ganske almindelig flise fra det lokale byggemarked til omkring 20 kr, men jeg synes den bliver lige lille nok. Min bagesten er rund, er købt i Din aktive isenkram til godt 200 kr.

Pizzastenen stilles i en kold ovn, tænd for ovenen på den højeste temperatur og herefter varmes stenen langsomt op til den er glohed. Det er vigtigt, at du stiller stenen i en kold ovn, så undgår du at den flækker, desuden kan det ikke anbefales at bruge varmluft.

Vær opmærksom på at det tager tid at varme bagestenen op, så start med at varme ovnen og lav pizzaen klar mens den varmer. Se opskrift på pizzadej nederst i blogindlægget.

Det er vigtigt, at dejen rulles meget tyndt ud, for at bunden bliver sprød. Lag derefter pizzaen med dit yndlingsfyld på den varme sten og bages i ca. 6-8 minutter til kanten er gyldenbrun.

God fornøjelse og bon appetit

Hvid pizza i ovnen
Hvid pizza i ovnen

Ingredienser til 4-6 pizzaer

500 g hvedemel tipo 00
500 g durummel
5 dl vand (ca. 35 grader C)
50 g gær
3 spsk. olivenolie
1 tsk. groft salt

 

Fremgangsmåde

Bland de to meltyper og salt sammen i en skål. Opløs gæren i vandet, tilsæt olivenolien og bland melblandingen sammen med vandet. Jeg kører det på en røremaskine i ca. 10 minutter, til dejen har en lind og ældet tekstur. Hvis du ikke har en røremaskine, ælt  da dejen godt igennem.

Lad dejen hvile et lun sted i ca. en time, før den rulles ud og det valgte fyld puttes på.

Pizzaerne skal bage i ovnen, som sagt på en bagesten for at få en lækker sprød bund, ved 250 grader i 6-8 minutter, alt efter hvor tyndt dejen rulles.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.