Pumpkin pie – Græskartærte

I Danmark kender vi nok mest pumpkin pie fra amerikansker tv-serier og film, hvor tærten figurerer til højtider som Thanksgiving og jul. Jeg har et vagt minde fra min barndom, hvor min Fru Moder (som i øvrigt selv tilbragte dele af din barndom i USA) bagte en pumpkin pie en ruskende kold efterårssøndag. Jeg husker den krydrede, bløde græskarmasse, der udgjorde fyldet, som en eksplosion af ingefær, muskatnød og kanel i min mund og hvordan det varmede helt ind i sjælen.

Det er græskarsæson – og supermarked og grønthandlere bugner af græskar. Selv fik jeg græskar fra min økologiske køkkenhavne i Ballerup i denne uge og det betyder massere af opskrifter med græskar.

I dag har jeg lavet små græskartærter eller pumpkin pie, om man vil. I Danmark kender vi nok mest pumpkin pie fra amerikansker tv-serier og film, hvor tærten figurerer til højtider som Thanksgiving og jul.

Jeg har et vagt minde fra min barndom, hvor min Fru Moder (som i øvrigt selv tilbragte dele af din barndom i USA) bagte en pumpkin pie en ruskende kold efterårssøndag. Jeg husker den krydrede, bløde græskarmasse, der udgjorde fyldet, som en eksplosion af ingefær, muskatnød og kanel i min mund og hvordan det varmede helt ind i sjælen.

Jeg mindes kun, at hun lavede den den ene gang (jeg kan tage fejl), og jeg tror både tærten og opskriften er gået lidt i glemmebogen. Men nu da køleskabet er fyldt med græskar til renden, fik jeg lyst til genskabe den krydrede græskartærte fra mit barndomminde.

Jeg har lavet 8 små individuelle tærte, men denne opskrift kan også gå til en stor tærte i en tærteform på 23cm. Jeg bruger en helt almindelig mørdej til tærtedej. Hvis du er i tvivl om hvordan du laver en god mørdej kan du læse indlægget med tips til tærtedej på koekkenvejen.dk/tartedej-opskrift.

Ingredienser:

Mørdej
150 g. smør
1 æg
300 g. hvedemel
50 g. flormelis
½ vaniljestang
1 knsp. salt

Fyld
700 g. græskar uden kerner og skal
1 ½ dl. piskefløde
1½ dl. mælk
½ dl. sukker
2 ½ dl.  brun farin
4 æg
2 spsk. hvedemel
½ tsk. stødt muskatnød
2 tsk. stødt ingefær
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. kardemomme
½ tsk. stødt nelliker
½ tsk. salt
skal af en citron
2 spsk. mørk rom

Fremgangsmåde

Fjern indmad og kærner tages af græskaret og skær 700 g. græskar i mindre stykker af 2-3cm. Fordel stykkerne i en bradepande på bagepapir og bag dem ved 125 grader i 2 timer. Sluk herefter ovnen og lad dem stå på eftervarme i ca. en time. Tag stykkerne ud og blend, så det bliver til græskarpuré.

Smørret smuldres i melet sammen med flormelis, vaniljesukker og salt til det ligner savsmuld. Tilsæt et æg og saml dejen. Lad være og overarbejde dejen. Med det mener jeg, at man ikke behøver at ælte dejen til døde. Hvis man ælter en tærtedej for meget aktiverer man gluten i melet og det giver en hård tærte, frem for en lækker flagende og krummende tekstur.

Lad mørdejen hvile i køleskabet i times tid, så er den nemmere at arbejde med dejen. Rul dejen ud med en kagerulle og læg den i tærteform.

Det er helt klart en fordel at bruge den slags tærteform, hvor bunden kan løftes ud. Derefter bages tærte dejen blindt ved 200 grader i cirka 15 minutter. Fjern blindeklædet og bag tærtedejen yderligere 5 minutter.

Imens laves tærtedejen. Bland græskarpuré med brun farin, sukker, mel og krydderier. Kom blandingen i en gryde og bring den op til kogepunktet. Sørg for at røre i gryden hele tiden, det kan nemt brænde på. Tilsæt mælk og fløde, og bring igen op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad den køle lidt. Pisk æggene og tilsæt den mellemvarme græskarmasse til æggene lidt ad gangen under omrøring. Det er vigtig, at du ikke bare kommer hele massen ned til æggene, da det gøre æggene til røræg og det smager ikke godt.

Når det hele er blandet godt sammen tilsættes mørk rom og masse hældes i den bagte varme tærtedej.

Bag græskartærten ved 180 grader varm ovn i cirka 25 minutter.

Lad tærten køle af og server den lun med flødeskum eller vaniljeis.

God fornøjelse og bon appetit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.