Syltede rødbeder

Findes der noget bedre end hjemmesyltede rødbeder? Næppe. Og der er ingen grund til ikke at kaste sig ud i at prøve, for det er meget nemt. Jeg har hentet store flotte rødbeder i min have i Ballerup og syltet til venner, familie og mig selv.


Warning: Use of undefined constant cmp - assumed 'cmp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/koekkenvejen.dk/public_html/wp-content/plugins/automatic-tag-link/automatic-tag-link.php on line 83
Hjemmesyltede rødbeder fra egen høst. Et glas til mit køleskab og et glas til sommerhusets køleskab
Hjemmesyltede rødbeder fra egen høst. Et glas til mit køleskab og et glas til sommerhusets køleskab

Findes der noget bedre end hjemmesyltede rødbeder? Næppe. Og der er ingen grund til ikke at kaste sig ud i at prøve, for det er meget nemt.

Jeg er så heldig at dele en køkkenhave i Ballerup sammen med fem venner. Vi har godt 70 m2 land hvorpå vi dyrker forskellige økologiske grøntsager og urter. Jeg er vældig glad for at være en del at denne have, som jeg i daglig tale omtaler som ‘Opturshaven’.

I haven har vi blandt andet kartofler, gulerødder, tre slags rødbeder, fem slags kål, salat, courgetter, hestebønner og gule bønner, forskellige urter, tre slags løg, morgenfruer, hjulkroner, spinat og radiser. Altså en masse lækre ting. Jeg var i haven i fredags og kom hjem med nyopgravede kartofler, rødløg og zittauerløg, de fineste gulerødder og ikke mindst rødbeder. Og jeg elsker syltede rødbeder – både som tilbehør til en god leverpostej, men også snack – så jeg gik straks i gang med at syltede nogle af de mange dejlige rødbeder, som jeg havde med hjem.

Ingredienser:

1 kg rødbeder (jeg brugte den aflange variant, også kaldet forono)
5 dl lagereddike
2 spsk. salt
1 laurbærblad
250 gram sukker
5-10 hvide peberkorn
Evt. Atamon

Fremgangsmåde

Rens rødbederne for jord og kom dem i gryde, dæk dem med vand og tilsæt saltet. Bring gryden i kog og kog rødbederne til de er møre. Cirka 30-45 minutter alt efter tykkelse.

Et tip, når man sylter rødbeder, er at koge dem med rodspidsen og skære bladtoppen af, uden at skære i selve rødbederoden. For ellers koger den røde saft ud i vandet.

Når rødbederne er møre, hældes de over med koldt vand og herefter kan skrællen smuttes af. Skær rødebederne i skriver – jeg bruger et mandolinjern, så bliver alle skiver lige tykke og det går temmelig hurtigt.

Giv sukker, eddike og krydderierne i et opkog og tilsæt derefter de skivede rødbeder. Kog eddikeblandingen op igen Skold rene sylteglas, evt tilsat lidt atamon, fyld de glassene op med de syltede rødbeder og overhæld med eddikelagen. Luk glassene mens de er varme.

Opbevar de syltede rødbeder mørkt og køligt.

God fornøjelse og bon appetit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.