Grøntsagsfond

Smelt smøret og olien i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt hvidløg og svits det i et par minutter. Kom derefter de øvrige ingredienser i og lad et simre under kontant omrøring til grøntsagerne er bløde, men ikke brune.

Hæld 3 liter vand på og bring det i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad fonden simre i 1 ½ time. Si de faste dele fra og kasser dem. Sæt derefter fonden over blusset igen og lad den koge ned til det halve.

Du kan med fordel lave en stor portioner og fryse den ned i indre portioner, så har du altid fond klar, hvis du pludselig skulle få lyst til at lave for eksempel en risotto eller en suppe. Fonden kan holde sig 3-4 måneder i fryseren.

Skalotteløg og hvidløg på markedet i Narbonne 2010
Skalotteløg og hvidløg på markedet i Narbonne 2010

Ingredienser til cirka en liter grøntsagsfond

40 g smør
1 spsk. olivenolie
3 fed hvidløg
1 stort løg
4 porre
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
1 fennikelknold
1 håndfuld bredbladet persille
2 laurbærblade
2 kviste timian
3 liter vand

Fremgangsmåde

Smelt smøret og olien i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt hvidløg og svits det i et par minutter. Kom derefter de øvrige ingredienser i og lad et simre under kontant omrøring til grøntsagerne er bløde, men ikke brune.

Hæld 3 liter vand på og bring det i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad fonden simre i 1 ½ time. Si de faste dele fra og kasser dem. Sæt derefter fonden over blusset igen og lad den koge ned til det halve.

Du kan med fordel lave en stor portioner og fryse den ned i indre portioner, så har du altid fond klar, hvis du pludselig skulle få lyst til at lave for eksempel en risotto eller en suppe. Fonden kan holde sig 3-4 måneder i fryseren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.