Fantastisk chokoladekage. En hyldest til min oldemor, Mammie

Mammies chokoladekage med hindbærcoulis. Sådan som den som oftest serveres i min familie.

I vores familie findes der en kage, eller rettere i vores familie findes der kun en kage. Kagen over alle kager. Overkagen, kagen, der vil gøre ende på alle kager, General Kage. Kagen har været i familien gennem generationer og til hver en fødselsdag har den været hovedelementet.

Kagen er Mammies Chokoladekage.

Lad mig starte med at fortælle om Mammie, min oldemor. Selvom jeg aldrig har kendt hende – hun døde, da jeg blot var halvandet år gammel – føler jeg, at jeg kender hende godt. En af grundene hertil er at man dårligt kan lave nogen form for mad, om det er at koge grønsager, sylte, bage, stege eller braiserer noget, uden at der er en historie eller anekdote om Mammie.

Mammie er min oldemor på min mors side. Hun var glødende socialist, Frankrigs første kvindelig tandlæge, bekendt med medlemmer af La Resistance under Anden Verdenskrig og efter sigende en fandens god kok. Og så lavede hun chokoladekage som – ja som kun hun kunne.

Jeg har i sagens natur aldrig smagt en kage, hun har bagt, da jeg var ganske ung, da hun døde. Men heldigvis er opskriften gået i arv gennem generationer, og kagen bliver stadig bagt, på liv og løs i vores familie. Opskriften er også blevet trykt hist og her, og har uden tvivl bragt lykke til dem, der har smagt den.

Ingredienser  (8-10 pax.):

150 g god, mørk chokolade med kakaoindhold på ca. 60%
125 g smør
100 g sukker
3 æggeblommer
40 g mel
3 æggehvider

Glasur
50 g god, mørk chokolade med kakaoindhold på ca. 60%
25 g smør
1 knivspids fleur de sel (dette er ikke noget min oldemor gjorde, men mit egen lille twist)

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175 gader.

Smelt chokoladen i et vandbad. Fjern skålen fra vandbadet (tør bunden af skålen af, så der ikke pjasker vand ned i skålen) og rør smørret i, lidt efter lidt så det smelter.

Tilsæt sukker og æggeblommerne en ad gangen. Rør melet forsigtigt i.

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i chokolademassen.

Fordel dejen i en springform og bag den i 25-30 minutter.

Lad kagen køle helt af på en rist.

Til glasuren smeltes chokoladen i vandbad, hvorefter den tages af varmen (igen pas på at der ikke kommer vand ned i skålen). Rør smørret i til en cremet konsistens. Smør på den afkølet kagen. Lad kagen hvile et køligt sted (men helst ikke i køleskabet).

Server med hindbærcoulis, syltede frugt eller en lækker citronsorbet.

God fornøjelse og bon appetit

Share Button
Kommentarer
6 kommentarer to “Fantastisk chokoladekage. En hyldest til min oldemor, Mammie”
 1. Lisa siger:

  Kan man bruge margarine i stedet for smør

  • Hej Lisa
   Jeg har desværre aldrig prøvet at lave Mammies chokoladekage med margarine, så jeg ved ikke hvordan resultatet bliver. Men min kusine er laktoseintolerans, og jeg haft fin succes med at bage kagen med laktosefri smør af mærket Valio Eila, som fås i Coops butikker.
   Vh.
   Joséphine

 2. Lisa siger:

  Hvorfor må den ikke afkøle i køleskabet. For det er meget varm alle steder syntes jeg

Trackbacks
Se hvad de andre læsere skriver ...
 1. […] hvor vi har spist eller hvad og hvor vi skal spise. Vi kan få timer til at gå med blot at tale om Mammies Chokoladekage eller vigtigheden i at lave sin bearnaise fra […]Skriv en kommentar