Fantastisk chokoladekage. En hyldest til min oldemor, Mammie

Opskriften på den bedste chokoladekage og historien, der hører til. Kagen er Mammies Chokoladekage. Mammie var min oldemor og hendes kage har bragt glæde til min famile i generationer.


Warning: Use of undefined constant cmp - assumed 'cmp' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/koekkenvejen.dk/public_html/wp-content/plugins/automatic-tag-link/automatic-tag-link.php on line 83
Mammies chokoladekage med hindbærcoulis. Sådan som den som oftest serveres i min familie.

I vores familie findes der en kage, eller rettere i vores familie findes der kun en kage. Kagen over alle kager. Overkagen, kagen, der vil gøre ende på alle kager, General Kage. Kagen har været i familien gennem generationer og til hver en fødselsdag har den været hovedelementet.

Kagen er Mammies Chokoladekage.

Lad mig starte med at fortælle om Mammie, min oldemor. Selvom jeg aldrig har kendt hende – hun døde, da jeg blot var halvandet år gammel – føler jeg, at jeg kender hende godt. En af grundene hertil er at man dårligt kan lave nogen form for mad, om det er at koge grønsager, sylte, bage, stege eller braiserer noget, uden at der er en historie eller anekdote om Mammie.

Mammie er min oldemor på min mors side. Hun var glødende socialist, Frankrigs første kvindelig tandlæge, bekendt med medlemmer af La Resistance under Anden Verdenskrig og efter sigende en fandens god kok. Og så lavede hun chokoladekage som – ja som kun hun kunne.

Jeg har i sagens natur aldrig smagt en kage, hun har bagt, da jeg var ganske ung, da hun døde. Men heldigvis er opskriften gået i arv gennem generationer, og kagen bliver stadig bagt, på liv og løs i vores familie. Opskriften er også blevet trykt hist og her, og har uden tvivl bragt lykke til dem, der har smagt den.

Ingredienser  (8-10 pax.):

150 g god, mørk chokolade med kakaoindhold på ca. 60%
125 g smør
100 g sukker
3 æggeblommer
40 g mel
3 æggehvider

Glasur
50 g god, mørk chokolade med kakaoindhold på ca. 60%
25 g smør
1 knivspids fleur de sel (dette er ikke noget min oldemor gjorde, men mit egen lille twist)

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175 gader.

Smelt chokoladen i et vandbad. Fjern skålen fra vandbadet (tør bunden af skålen af, så der ikke pjasker vand ned i skålen) og rør smørret i, lidt efter lidt så det smelter.

Tilsæt sukker og æggeblommerne en ad gangen. Rør melet forsigtigt i.

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i chokolademassen.

Fordel dejen i en springform og bag den i 25-30 minutter.

Lad kagen køle helt af på en rist.

Til glasuren smeltes chokoladen i vandbad, hvorefter den tages af varmen (igen pas på at der ikke kommer vand ned i skålen). Rør smørret i til en cremet konsistens. Smør på den afkølet kagen. Lad kagen hvile et køligt sted (men helst ikke i køleskabet).

Server med hindbærcoulis, syltede frugt eller en lækker citronsorbet.

God fornøjelse og bon appetit

2 comments on “Fantastisk chokoladekage. En hyldest til min oldemor, Mammie

  1. Hej Josephine

    Jeg har lyst til at fortælle, at jeg fandt netop denne opskrift på Mammies chokoladekage i et blad for måske 30 år siden, og den er blevet bagt igen og igen. Både som fancy nytårsdessert med guldflager, brombær og vaniljeiskugler eller blot en søndag eftermiddag med ristede mandelflager på toppen, men den er også fantastisk i blot sig eget selskab.
    Hvor er det hyggeligt at støde på netop den familie, hvorfra opskriften stammer, og den er så god, at den overlever mange generationer.

    Blot en hyggelig hilsen fra
    Jeannette

    1. Kære Jeanette. Tusind tak for din besked. Den gør mig så glad. Jeg kan godt huske det blad. Det var mine forældre som var afsendere på opskriften, og min mormor skulle godkende hele processen, inden det blev trykt i bladet. Jeg har det vist et udklip et sted i gemmerne, som jeg straks vil prøve at finde frem.
      Ristede mandelflager på toppen er jo et genialt tips – det har jeg aldrig gjort, men jeg forestiller mig, at det er lækkert med en crunchy tekstur.
      Hvor er det altså dejligt at vide, at opskriften lever derude ❤️
      Alt godt
      /Joséphine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.