Opskriften på en klassisk vinaigrette og noget om salat-kultur

Jeg er typen, der serverer salat efter hovedretten – til stor undren for mine venner. Jeg er vokset op med at man spiser salat efter man har spist hovedret for at ende måltidet på en let og frisk tone. Det er en typisk fransk ting at gøre, og det har altid været den mest naturlige ting at gøre i min familie. Salatretten er simpel, og består som oftes af en grøn salat og en vinaigrette.

En klassisk fransk vinaigrette
En klassisk fransk vinaigrette

Jeg er typen, der serverer salat efter hovedretten – til stor undren for mine venner. Jeg er vokset op med at man spiser salat efter man har spist hovedret for at ende måltidet på en let og frisk tone. Det er en typisk fransk ting at gøre, og det har altid været den mest naturlige ting at gøre i min familie. Salatretten er simpel, og består som oftes af en grøn salat og en vinaigrette. Opskriften på en klassiske fransk vinaigrette kommer i bunden af dette blogindlæg.

Når jeg har inviteret venner og bekendte til middag har jeg (næsten) altid lavet en ganske almindelig grøn salat, dvs. en romainesalat skåret i rustikke stykker eller en almindelig hovedsalat ligeledes i rustikke stykker, serveret med en klassisk fransk vinaigrette til.

Det forvirrer gang på gang mine danske venner. Dels at salaten ikke er proppet med tomater, agurk, avokado eller andre grøntsager, og dels at de først får den serveret efter de har spist hovedret. Og hver gang griner de lidt af mig og synes jeg er mærkelig – ja, de gør grin med mig, selvom jeg lige har lavet en tre-retter menu til dem!

Men der er en mening med galskaben. Grunden til franskmændene og jeg serverer salaten efter hovedretten er for at rense munden inden ost eller dessert, som ofte er baseret på noget cremet eller fedtholdig. Desuden er det en måde ikke at overspise af hovedretten.

I sommer sad jeg på Ingolfs Kaffebar med min kusine Theodora og snakkede om mad, opvækst og om aldrig rigtig at passe 100 procent ind, som følge af at være halv dansk og halv fransk (og i hendes tilfælde også en del svensk). Hun kunne ikke rigtig forklare det med ikke at passe ind, for er jo ikke fordi hun er en outsider, der er altid noget der er lidt off. Det er småting, men de er der. Jeg nævnte salat-historierne fra mine middage og hun fløj op i stolen og sagde ‘Ja, præcis.’ Det er den slags ting, der gør os lidt anerledes. Det er ikke skidt, men det er der – vi forbeholder os retten til at holde fast i det:

VI SPISER VORES SALAT EFTER HOVEDRETTEN – LIGE MEGET HVOR MÆRKELIGT I ANDRE SYNES DET ER.

Har du lyst til at prøve at spise salat som man gør i Frankrig, får du her opskriften på en helt klassisk fransk vinaigrette. Vinaigretten kan holde sig i en lufttæt beholder i køleskabet i uge.

 

Ingredienser

2 tsk. dijonsennep
2 tsk. rødvinseddike eller balsamico
2 tsk. vand
125 ml. olivenolie
salt og peber

Fremgangsmåde

I en lille skål piskes dijonsennep, eddike og vand sammen til en ensartet masse. Piske derefter olivenolie i sennepsmassen lidt ad gangen, til du har en tyk og blank dressing. Krydr med salt og peber.

Server vinaigretten (efter hovedretten) med en grøn salat af enten romaine eller hovedsalat (aldrig iceberg!) eller til en rygende varm artiskok.

God fornøjelse og bon appetit

1 comment on “Opskriften på en klassisk vinaigrette og noget om salat-kultur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.