Nede med koldskål – Kærnemælkskoldskål

Sommeren er over os – og med sommeren kommer en række retter som vi danskere kun spiser, når solen skinner og bøgen er sprunget ud. Jeg er nede med koldskål, som her kommer en opskrift på klassisk kærnemælkskoldskål.

Kærnemælkskoldskål med kammerjunkere. Foto: Wikimedia Commons. (egne billeder kommer snart!)
Kærnemælkskoldskål med kammerjunkere. Foto: Wikimedia Commons. (egne billeder kommer snart!)

Sommeren er over os – og med sommeren kommer en række retter som vi danskere kun spiser, når solen skinner og bøgen er sprunget ud.

En af disse retter er naturligvis kærnemælkskoldskål.

Der findes et hav af forskellige opskrifter på koldskål. Denne opskrift har jeg lært af min Fru Moder for mange, mange år siden. Den er ganske klassisk og tager sikkert sit udspring de opskrifter man finder i God Mad, Let at Lave eller Frøken Jensens Kogebog. Men det gør den jo ikke mindre god.

Jeg er nede med koldskål, som her kommer en opskrift på klassisk kærnemælkskoldskål.

 

Ingredienser til ca. 8 personer:

1 liter kærnemælk
1 liter ymer
3 æggeblommer
60 g rørsukker
1 stang vanille
Saft og skal af en økologisk citron

 

Fremgangsmåde:

Pisk æggeblommer, sukker og kornene fra vanillestangen til en lys og luftig masse. Riv citronskallen fint og tilsæt den massen.

Rør derefter kærnemælk og tykmælk godt sammen med ægge/sukker-massen og smag til med citronsaften, til den har fået en passende syrlighed.  Jeg justerer altid syrligheden med citronsaften til sidst, da jeg synes, det er nemmere af finde den rette smag.

Stil koldskålen tildækket i køleskabet indtil servering.

Server med friske (danske) jordbær skåret i kvarte og/eller kammerjunkere.

God fornøjelse og bon appetit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.