Madeleine

Karakteristisk for Madeleinekagerne er, at de er lette og luftige og ligner en lille muslingeskal. Det kræver altså en madeleineform for at kunne lave disse kager. Jeg har min mor eller mormors gamle form af jern. Men hvis man skal ud og investere et, vil jeg anbefale en form af silikone. Den er nemmere at arbejde med.

Madeleinekage er nok den fra Marcel Prousts ’På sporet af den tabte tid’, hvor kagen bliver dyppet i lindete, og smagen og duften vækker både erindringen om fortællerens svundne barndom og hele hans kunstneriske skaberkraft
Madeleinekage er nok den fra Marcel Prousts ’På sporet af den tabte tid’, hvor kagen bliver dyppet i lindete, og smagen og duften vækker både erindringen om fortællerens svundne barndom og hele hans kunstneriske skaberkraft

Madeleinekagen er nok mest berømt fra Marcel Prousts bog i 7 bind, ‘På sporet af den tabte tid’, hvor hovedpersonen mindes sin barndom og hvordan han dyppede kagen i lindete.

»Og pludseligt stod erindringen klart for mig. Denne smag var jo smagen af det lille stykke madeleinekage som min tante Léonie plejede at give mig hver søndag morgen i Combray, når jeg kom for at sige godmorgen til hende i hendes soveværelse (for den dag gik jeg ikke udenfor før vi skulle til messe), efter først at have dyppet det i sin te eller lindete.«

Karakteristisk for Madeleinekagerne er, at de er lette og luftige og ligner en lille muslingeskal. Det kræver altså en madeleineform for at kunne lave disse kager. Jeg har min mor eller mormors gamle form af jern. Men hvis man skal ud og investere et, vil jeg anbefale en form af silikone. Den er nemmere at arbejde med.

Ingredienser:
125 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
4 æg
125 g sukker
Korn af 1 stang vanilje
Reven skal af 1 økologisk citron
125 g smør
Smeltet smør til formene (og evt lidt mel)
Sigtet flormelis til pynt

Fremgangsmåde:
Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål.

Pisk æg, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende. Tilsæt citronskal, og fold forsigtigt melet i æggemassen – lidt ad  gangen Når det er blevet til en ensartet masse, vendes det smeltede smør forsigtigt i dejen.

Lad dejen hvile et køligt sted i cirka 20 minutter til den er fast.

Tænd ovnen på 225 grader.

Smør madeleineformen med smeltet smør, og evt. drys med sigtet mel.

Fyld dejen i formene til de er ca. 2/3 fyldte og bag kagerne i 5 minutter og sænk derefter varmen til 200 grader og bag yderligere 5-7 minutter til kagerne er gyldne.

Afkøl på en bagerist, og drys med sigtet flormelis.

God fornøjelse og bon appetit

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.